Na het afbreken van het dorp Nieuwesluis (1968) zijn de bewoners van Heenvliet en voormalige bewoners van Nieuwesluis een inzamelingsactie gestart voor de bouw van een nieuw zwembad.

In 1973 hebben de inwoners van Heenvliet en voormalig Nieuwsluis het heft in handen genomen om, door middel van het bakken van oliebollen, geld bij elkaar te sparen voor de bouw van het Bernissebad. Er werden 2 avonden oliebollen gebakken in de schuur van Lageweg aan de kerkweg in Heenvliet. Tussen 1973 en 1975 hebben de bewoners jaarlijks 10 gulden (ca. ā‚¬4,50) gespaard. Om het grootste deel te kunnen financieren.

De gemeenteĀ Rotterdam heeft na de afbraak van het dorp Nieuwesluis geld gedoneerd voor de bouw van het zwembad. Deze regeling was bedongen doordat de bewoners, die daar ook een zwembad hadden, niet langer konden blijven wonen in verband met de aanleg van de kanalen en het Botlek gebied.
Het Bernissebad is in 1975 opgericht als stichting. Na 5 jaar als stichting actief te zijn geweest heeft de gemeente Bernisse het beheer en exploitatie overgenomen.

Er zijn mensen zijn die foto’s hebben kunnen vinden van vroeger om hier te delen.
Het is zeker dat deze foto’s gemaakt zijn ergens tussen 1977 en 1994, herkent u de verschillen met nu. Toch zijn we benieuwd naar het exacte jaar.
Zijn er nog meer mensen die oude foto’s in hun bezit hebben en deze voor ons in willen inscannen?

De gemeente Bernisse is in 2007 genoodzaakt geweest om met dreigende tekorten haar accommodaties te her-inventariseren. Dit heeft ertoe geleid dat de zwembaden financieel zwaar op de begroting drukten en derhalve gesloten moesten worden. Om dit unieke openluchtzwembad te behoeden voor sluiting hebben vrijwilligers het beheer en exploitatie zichtbaar in 2008 van de gemeente Bernisse overgenomen. Eerst met subsidie maar die is later afgebouwd. In januari 2015 is gemeente Bernisse samengegaan met gemeente Spijkenisse onder de naam Nissewaard.